Villmarksmessa i samarbeid med Midt-Troms friluftsråd

Innslag Fra nye Trom

Nord-Norsk Villmarksmesse i Bardu måtte korana-avlyse. Det førte til at messa satt på et helt berg fullt av materialer til å snekre fuglekasser. Nå deles materialene ut til barnehager i hele Midt-Troms.

Knut Solnes 

Publisert: 07.05.2020 kl 21:00

  • Publisert: 07.05.2020 kl 21:00

Da messa ble avlyst satt arrangøren igjen med et berg av utstyr – nå deles det ut til skoler og barnehager

Villmarksmessa har kakket seg på lag med Midt-Troms friluftsråd – og sammen har de tatt kontakt med skoler og barnehager i Bardu, Målselv, Senja, Sørreisa og Dyrøy.

Nå får masse barn anledning til å lage egne fuglekasser – som en erstatning for at de i år ikke kan komme på messa for å gjøre jobben.

Stor respons

– Da messa ble avlyst ble vi liggende inne med et større antall fuglekasse-materialer. Det var rester fra i fjor. Slik utviklingen nå ble fant vi ut at her kan vi være med på å skape en meget positiv aktivitet for barn, og unge. Vi tok kontakt med friluftsrådet som igjen har organisert samarbeidet videre med skoler og barnehager, forteller Stig Are Kjeldbotn.

Han er daglig leder for villmarksmessa – og han kan fortelle om en kjemperespons da tilbudet gikk ut til seks kommuner.

– Interessen eksploderte. Det er allerede levert materialer til 500 fuglekasser i regionen, forteller han.

Godt formål

Kjeldbotn tenker at prosjektet kan gi mye god kunnskap om naturen. Med en fuglekasse eller to nær barnehagen eller skolen kan barn slik få følge fuglene fra reirene bygges til fugleungene forlater.

– Vi synes det er et godt formål å gi bort dette utstyret, sier han.

Og han sier alle skoler og barnehager selvsagt står helt fritt til å dekorere og pynte sine egne kasser.

– Det gjør de som de selv vil. Vi bare gir ut materialene. Hver skole og barnehage får to-tre kasser, sier han.

Uteaktivitet

Kjeldbotn sier det er et ønske med mere uteaktiviteter i disse koranatider – så også slik sett mener han prosjektet passer fint.

Med på overrekkelsen av utstyret til fuglekasser sender Villmarmemessa også noen gode råd om plassering av kassene, om at de skal få stå i ro og fred under rugingen, samt rengjøring etter sesongen.

– Her kan legges inn mye kunnskap til barna, om hvem som benytter kassene. Vi tror jo også at det er fint å følge med på utviklingen fra egg til fugleunger, sier han.

Læring i friluft

Tove Fuglem i Midt-Troms friluftsråd roser Villmarksmessa for at de tok kontakt i saken. Hun bekrefter den enorme etterspørselen da skoler og barnehager fikk tilbud om fuglekasser.

– Vi er helt «utsolgt». De siste som har meldt seg har vi dessverre måttet si nei til. Det tok helt av dette, sier hun til Nye Troms.

Hun sier at tiltaket messa tok initiativ til passer perfekt for friluftsrådet.

– Det er kjempepositivt og bidrar til mer læring i friluft, sier Fuglem og lister opp en rekke ting som kan læres i og rundt en fuglekasse.

Her kan barna lære om ulike fugler, hvem som bor i kassene, hva de som bor der spiser, hvordan ser de ut, hvordan «synger» de, hvor mange egg legger de, og hvilke fiender har de.

– Masse masse læring, sier Fuglem.

Kanskje du også liker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.